Når størrelsen og smagssammensætningen er valgt, er tiden kommet til at finde ud af, hvor meget der skal bruges af de forskellige ingredienser. Som udgangspunkt skal man kende sin opskrift og vide hvor langt den rækker. Her er en lille guideline til hvordan man beregner mængden fra en størrelse til en anden, hvad enten den skal være større eller mindre.
Man beregner arealet af den oprindelige størrelse og arealet af den ønskede størrelse. Disse to tal divideres og man har nu et tal for hvad opskriften skal ganges med.
Beregning af Areal:
Cirkel (rund kage):
A = pi x r2 (pi:3,14), r: radius, A: areal
Rektangel:
A = h x g h: højde, g: grundlinje, A: areal
Ex. på rund kage;
Opskriften passer til Ø22cm, man ønsker at lave en kage på Ø26cm
A af Ø22cm (3,14 x (11x)) =379,30 A af Ø26cm (3,14 x(13x13)) =530,66
530,66:379,30 = 1,40. Opskriften til Ø22cm skal ganges med 1,4 for at passe til Ø26cm
Ø18cmOpskriften passer til Ø22cm, man ønsker at lave en kage på
A af Ø22cm (3,14 x (11x)) =379,30 A af Ø18cm (3,14 x(9x9)) =254,34
254,34:379,30 = 0,67. Opskriften til Ø22cm skal ganges med 0,674 for at passe til Ø18cm
Ex. på rektangulær kage;
Opskriften passer til 25x30cm, man ønsker at lave en på 30x35cm
Areal af 25x30cm (25x30) = 750 Areal af 30x35cm (30x35) =1050
1050:750 =1,4 Opskriften til 25x30cm skal ganges med 1,4 for at passe til 30x35cm
Opskriften passer til 25x30cm, man ønsker at lave en på 200x15cm
Areal af 25x30cm (25x30) = 750 Areal af 20x15cm (20x15) = 300
300:750 =0,4 Opskriften til 25x30cm skal ganges med 0,4 for at passe til 20x15cm