Hvor meget skal jeg bruge

Guidline - opskrifter


Når størrelsen og smagssammensætningen er valgt, er tiden kommet til at finde ud af, hvor meget der skal bruges af de forskellige ingredienser. Som udgangspunkt skal man kende sin opskrift og vide hvor langt den rækker. Her er en lille guideline til hvor dan man beregner mængden fra en størrelse til en anden, hvad enten den skal være større eller mindre.

Man beregner arealet af den oprindelige størrelse og arealet af den ønskede størrelse. Disse to tal divideres og man har nu et tal for hvad opskriften skal ganges med.

Beregning af Areal:

Cirkel (rund kage): 

A = pi x r2   (pi:3,14), r: radius, A: areal

Rektangel:

A = h x g     h: højde, g: grundlinje, A: areal

Ex. på rund kage;

Opskriften passer til Ø22cm, man ønsker at lave en  kage på Ø26cm  

A af Ø22cm (3,14 x (11x)) =379,30        A af Ø26cm (3,14 x(13x13)) =530,66

530,66:379,30 = 1,40. Opskriften til Ø22cm skal ganges med 1,4 for at passe til Ø26cm

Opskriften passer til Ø22cm, man ønsker at lave en kage på Ø18cm

A af Ø22cm (3,14 x (11x)) =379,30          A af Ø18cm (3,14 x(9x9)) =254,34

254,34:379,30 = 0,67. Opskriften til Ø22cm skal ganges med 0,674 for at passe til Ø18cm

Ex. på rektangulær kage;

Opskriften passer til 25x30cm, man ønsker at lave en på 30x35cm

Areal af 25x30cm (25x30) = 750          Areal af 30x35cm (30x35) =1050

1050:750 =1,4 Opskriften til 25x30cm skal ganges  med 1,4 for at passe til 30x35cm

Opskriften passer til 25x30cm, man ønsker at lave en på 200x15cm

Areal af 25x30cm (25x30) = 750          Areal af 20x15cm (20x15) = 300

300:750 =0,4 Opskriften til 25x30cm skal ganges  med 0,4 for at passe til 20x15cm

Har man nogle opskrifter man bruger meget kan det svare sig at lave en lille tabel med omregningsfaktorer så man ikke skal omregne hver gang man skal lave en kage.